De v.v. Wieldrecht is in juli 1947 ontstaan aan de “Blinde Weg” in het gehucht Wieldrecht, met als initiatiefnemer dhr. J. Stam. Dhr. Stam zou 25 jaar de voorzittershamer hanteren. In eerste instantie heette deze vereniging VIOS.
Mannen van het eerste uur waren bijvoorbeeld: J. Stam, D. Goud, Adr. Visser, B. Tempelaar, L. Kayim, C. Verbeek, G. Kooyman, C. Andeweg, H. Heystek en A. Versendaal. Wij zijn dan ook veel dank verschuldigd aan deze mannen. Onder vaak moeilijke omstandigheden werd de vereniging in stand gehouden. Helaas is dit voor velen van hen een postume hulde. Gelukkig hebben in hun geest anderen in de loop der jaren hun werk overgenomen.
In oktober 1956 werd de Windhondenpolder een tijdelijke thuishaven. Omdat deze velden echter te ver weg waren, ging men weer op zoek naar een ander terrein. De Kilweg, bij boerderij ‘Krab en Landzicht’ leek wel wat. Dat ging echter niet door, maar goed ook, anders hadden we nu midden op het industrieterrein gezeten. Verder werd er gezocht. Op een gegeven moment werd de oud-burgemeester van Dubbeldam, de heer de Roo van Westmaas ingeschakeld. Deze had een stukje grond aan de Smitsweg, waarvan W.H. Jas van boerderij Rustenburg de pachter was. Uiteindelijk gingen alle partijen akkoord. Zo werd de basis gelegd voor wat nu de huidige velden zijn. Er werd een onderkomen gebouwd. Een aggregaat zorgde in de begintijd voor de elektriciteit.
Door de snelle toename van het aantal leden werd het onderkomen al gauw te klein. Op een zeer barre oudejaarsdag, waarop het water met bakken uit de hemel kwam zetten, werd een grote directiekeet uit Zwijndrecht naar de Smitsweg vervoerd. Dat ding werd met z’n allen opgezet. Niet zeuren maar aanpakken, eerst de klus afmaken en daarna zien we wel. Later kwam er zelfs nog een jeugdkantine bij. Toen was dat een prachtige accommodatie.
In 1975 vertelde de Gemeente echter, dat die accommodatie aangepast moest worden aan de ‘huidige opvattingen’. Kort gezegd: er moest maar weer eens wat nieuws gebouwd worden, want het oude gebouwtje paste niet meer bij de omgeving. Opnieuw beginnen dus. Naar de Gemeente, naar de Provincie, naar de KNVB, naar de Sporttoto voor subsidies, leningen afsluiten, etc. Het toenmalige bestuur zag het allemaal als een lawine op zich afkomen. Dit alles leidde in 1980 tot de opening van het huidige clubgebouw.
De jaren '80 en '90
Onder aanvoering van voorzitter Theo Dekker groeide v.v. Wieldrecht uit tot een van de grotere voetbalverenigingen in Dordrecht. De enige smet was de onzekerheid over het wel of niet mogen blijven op het complex aan de Smitsweg. Jarenlang was er sprake van dat v.v. Wieldrecht uit moest zien naar een andere accommodatie, omdat het huidige complex plaats moest maken voor woningbouw. Eind jaren 90 werd echter duidelijk dat v.v. Wieldrecht aan de Smitsweg kon blijven. Vanaf dat moment is er weer veel in de accommodatie geïnvesteerd, door Wieldrecht zelf, maar ook door de gemeente Dordrecht. Door veel zelfwerkzaamheid van de leden van v.v. Wieldrecht konden de kosten behoorlijk worden gedrukt.
In het seizoen 2002-2003 zijn het hoofdveld en veld 4 volledig door de gemeente gerenoveerd. Veld 3 en het trainingsveld (nu veld 2) zijn zelfs voorzien van kunstgras. De eerste voetbalkunstgrasvelden in Dordrecht. Wellicht mede dankzij deze kunstgrasvelden zijn de prestaties van de Wieldrechtteams er op vooruit gegaan. Het eerste elftal promoveerde binnen twee seizoenen van de 4e klasse naar de 2e klasse. Het tweede elftal promoveerde naar de reserve 1e klasse, de dames promoveerden naar de 3e klasse en van de jeugdteams promoveerden A1, B1, C1 en D1 naar de hoofdklasse. Op dit moment speelt het 1e elftal in de derde klasse, het 2e in de reserve hoofdklasse en de dames in de 5e klasse. Bij de jeugd spelen JO19-1, JO17-1, JO15-1 en JO13-1 nog steeds in de hoofdklasse.
Op dit moment hebben we ruim 900 leden en is er voor meerdere categorieën een wachtlijst. Naast de voetbalactiviteiten heeft de v.v. Wieldrecht ook andere activiteiten, met name voor de jeugd (toernooien, trainings- en voetbalkampen, avond4daagse, sinterklaasavond, discoavonden, etc.), maar ook voor de senioren (kerstbal, klaverjasmarathon, paas- en kerstklaverjassen, raddraaien, boterletters draaien, etc.). Ook het welpenvoetbal en 40+ recreantenvoetbal zijn bij Wieldrecht een succes. Daarnaast heeft Wieldrecht een groot aantal rustende leden en donateurs.
Dit vraagt veel organisatievermogen en vrijwilligers. Daarom zijn we in 2022 gestart met het moderniseren en versterken van de vrijwilligersorganisatie. We maken nu onderscheid tussen team- en verenigingstaken en we rekenen erop dat ieder lid een bijdrage levert aan beide. En zij kiezen zelf of ze dit als vaste of algemene vrijwilliger doen. Zo verdelen we het werk eerlijk en is de betrokkenheid van leden groter dan ooit!
Ons clubgebouw heeft daarnaast steeds meer een buurtfunctie. Zo zijn we al uitvalsbasis voor een BSO-organisatie, andere verenigingen die (jaar)bijeenkomsten houden en voor de wijkaanpak Sterrenburg van de Gemeente Dordrecht. Hier krijgen Dordtse basisschoolkinderen twee middagen per week de gelegenheid diverse sportactiviteiten te doen. Iedere zondag start er bij het clubgebouw een wandel-/ loopgroep voor leden, vrijwilligers en buurtbewoners én hebben we sinds kort een voetbalschool.
Mede dankzij de steun van een grote groep ondernemers is ons clubgebouw recent gemoderniseerd, zijn onze spelers dankzij kledingsponsoring bij iedere wedstrijd een visitekaartje van de club en is er ruimte om vernieuwende initiatieven te nemen zoals het opzetten en opleiden van een eigen en in Nederland unieke scheidsrechterspool van ruim 40 (jeugd)leden om het tekort aan scheidsrechters op te lossen.